A raguhoz
30 g vaj
5 szelet bacon
400 g marhalapocka
1 db sertésszűz (300-400 g)
1 fej hagyma (nagyobb)
1 szál répa
3 szál szárzeller
4 gerezd fokhagyma
só, bors
200 ml vörösbor
800 ml alaplé
2 ek sűrített paradicsom
100 ml darabolt paradicsom
200 ml tejszín
100 g csirkemáj
200 g fagyasztott zöldborsó
A besamelhez
50 g vaj
50 g liszt
500 ml tej
só, bors
0.25 db szerecsendió
20 g parmezán
Az összeállításhoz
9 db lasagnetészta (zöld)
1 csomag mozzarella
30 g parmezán
2 ek zsemlemorzsa
A raguhoz a vajon megpirítjuk az apróra vágott bacont, majd mehet rá a kis kockákra vágott marhahús. Ha egy kis színt kapott, rádobjuk a kis kockákra vágott sertéshúst is. Ha az egész elkezd pirulni, rárakjuk az apróra vágott hagymát, répát, zellert, fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és addig pirítjuk, amíg a zöldségek is megpuhulnak. Ezután jöhet a sűrített paradicsom is, amivel 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a borral, és ha elpárolgott, mehet bele az alaplé. Felforraljuk, majd ha a felére redukálódott a szaft, mehet bele a darabolt paradicsom, a tejszín, a máj és a zöldborsó is. 10 percig rotyogtatjuk.
A besamelhez a felolvasztott vajon kicsit megpirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, fűszerezzük, belereszeljük a sajtot, és csomómentesre, sűrűre főzzük.
Ezután összerakjuk a tésztát: egy tepsi aljára rakunk egy merőkanál ragut, erre jöhet egy réteg tészta, a ragu harmada, a besamel fele, majd jöhet egy újabb réteg tészta, a ragu másik harmada, a maradék besamel, végül pedig az utolsó réteg tészta és a maradék ragu. Rátépkedjük a mozzarellát, ráreszeljük a parmezánt, megszórjuk a zsemlemorzsával, és 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon sülne a teteje, télidőben lefedjük egy fóliával.
Jó étvágyat hozzá!
forras: streetkitchen.hu